Dirigent Samuel Reid Navarro

Vanaf februari 2022 staat Kamerkoor 4bij4 onder de muzikale leiding van Samuel Reid Navarro.

Samuel Reid Navarro is in 1997 geboren in Almere. Hoewel hij op de basisschool niks moest hebben van zingen, begon hij zichzelf op de middelbare school gitaar te leren spelen. Later speelde hij in bandjes en maakte hij zijn eigen elektronische muziek. Pas toen hij op 15-jarige leeftijd in aanraking kwam met de gemeenschap van Taizé, ontstond zijn interesse voor koorzang en klassieke muziek. In 2016 begon hij aan de vrijeschoolse opleiding Docent Muziek in Leiden, waar hij klassiek gitaar als hoofdinstrument had. Hij volgde daar ook zijn eerste zang-, piano- en directielessen, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij in 2019 begon met de bachelor Koordirectie bij Rob Vermeulen aan het conservatorium in Utrecht. Daar volgt hij naast directielessen ook bijvakken continuo van Siebe Henstra en zang van Karin van der Poel. Hij volgde masterclasses bij Jos van Veldhoven en Martina Batič.

Sinds het begin van zijn bachelor Koordirectie staat Samuel elke week voor verschillende koren, als dirigent en repetitor. Met zijn twee kerkkoren musiceert hij meerdere keren per maand. Ook wordt hij regelmatig gevraagd om in te vallen bij kamer- en oratoriumkoren, en doet hij projecten met jonge, gevorderde zangers.

Samuel heeft een passie voor oude muziek, en probeert muziek altijd vanuit de oorspronkelijke context te benaderen. Na een aantal jaren voor kerkkoren te hebben gestaan, kan hij niet wachten om vanaf nu op vaste basis met een kamerkoor te werken en met Kamerkoor 4bij4 originele en hoogstaande projecten te organiseren.